söndag 13 maj 2012

Cristian Fabbi

Oj, vad mycket tankar! Två heldagar med Cristian Fabbi har fått hjärnan att gå på högvarv. Skulle behöva en hel vecka (minst) att bara sitta och prata efter detta och lyfta allt man fått med sig. Det svåraste är att veta var man ska börja...

Något vi (Linda, Pia och jag) fastnade mycket i och diskuterade sinsemellan, men också med andra som kom i vår närhet, var det här med att förklara för andra vad vi gör. Vi jobbar som i en bubbla, tycker att det vi gör är fantastiskt, men hur ska vi få andra (tex politiker) att förstå vad det handlar om? Det känns som om vi behöver bli mycket bättre på det. Tänk tex på "flumskolan" - hade politikerna förstått alla tankar som ligger bakom arbetssättet hade det kanske sett annorlunda ut/låtit annorlunda i deras diskussioner?

Tillbaka på jobbet efter dessa dagar började jag och min kollega diskutera sättet de jobbar med projekt på i Reggio. Att de där har kanske 4-5 barn i två grupper som jobbar i ett projekt med en pedagog, medan resten av barngruppen är indelad i smågrupper som arbetar själva. Här i Sverige känns just detta som svårt att göra, då vi inte har med oss politiker och föräldrar i detta tänk. Dessutom börjar barnen i Italien i förskolan mycket tidigare än barn i Sverige, och är uppvuxna med deras sätt redan från väldigt tidig ålder. Därmed inte sagt att vi inte kan jobba i smågrupper, men våra smågrupper behöver befinna sig på stationer där en vuxen kan ha koll på vad som händer. Om något skulle hända och vi inte är närvarande/finns i samma rum, kan vi bli straffade trots att det kanske varit en olyckshändelse. Det är spännande att komma in på dessa diskussioner och återigen märks det ganska tydligt att vi inte kan kopiera allt från Reggio, utan får ta tills oss tankarna de har och sedan göra det som fungerar här, på vår förskola, i vår barngrupp, just nu.
Trots att det gått några dagar nu, så snurrar tankarna fortfarande. Känner att jag kunnat skriva hur mycket som helst egentligen, men behöver landa lite själv först.

(Blogginlägget skrevs bara några dagar efter mötet med Cristian Fabbi, men har inte blivit publicerat förrän nu...)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar